Szűrővizsgálat

Minden tanévben a 26/1997. (IX. 3.) NM rendelet alapján a 2., 4., 6., 8., 10., 12. évfolyam tanulóinál szűrővizsgálatot, illetve 16 éves kori záró állapotvizsgálatot végzünk.
A vizsgálat célja a kórelőzmény és családi anamnézis ismételt felvétele, az anamnézis alapján veszélyeztetett gyerekek kiszűrése, szakorvosi ellátásra irányítása.
A vizsgálat során a védőnő hallás-, látásvizsgálatot végez. Megméri a gyermekek testmagasságát, testsúlyát és a vérnyomását. Az eredményeket a gyermek törzslapjában és a kréta felületén is rögzíti.
Az orvos teljes fizikális vizsgálatot végez. A gyermekek belgyógyászati és ortopédiai vizsgálata történik meg. A gerinc és a végtagok mozgását, reflexeit vizsgálja. Majd a fej-nyak régiót (belenéz a torkukba, megvizsgálja a pajzsmirigyet), a tüdőt és a szívet hallgatja, megvizsgálja a hasat is.
Eközben a családi és egyéni anamnézist is felveszi. Kikérdezi a gyermeket a családban előforduló krónikus megbetegedésekről, a gyermek korábbi betegségeit, műtéteit, végtagtörést rögzíti a törzslapban és a krétában.
A leányoknak a menstruációjukkal kapcsolatban is feltesz kérdéseket. (első menses időpontja, a ciklus rendszeressége, esetleges fogamzásgátló szedése)
A fiúk esetében szükséges a fitymaszűkületre rákérdezni. Fizikális vizsgálatot nem végez sem az orvos, sem a védőnő, de rákérdeznek és tanáccsal, vagy urológiai beutalóval ellátják az érintett gyermeket.
Ha a gyermek szemüveget visel, vagy bármilyen krónikus betegség miatt gondozzák, akkor a legutóbbi illetve esedékes kontroll eredményének dokumentációját a védőnőhöz el kell juttatni. E-mailben, vagy fénymásolatban az orvosi rendelőben rendelési időben leadható.
A vizsgálatot általában egyszerre végzi az orvos és a védőnő, 2-3 gyermek van egyszerre az orvosi szobában, felváltva vizsgálják őket. Nagy létszámú osztályok esetén a védőnő a rá vonatkozó vizsgálatokat elvégzi, az orvos egy másik alkalommal vizsgálja meg a gyermekeket. Ez időigényesebb, de kevésbé megterhelő a gyermekek számára.
A szűrővizsgálat eredményét (leletet) a szülőknek a kréta rendszerén keresztül küldjük el.