Nyilatkozat Etika/Hit- és erkölcstan oktatásról

A törvényi előírások értelmében a tanuló beíratása alkalmával a szülő nyilatkozik arról, hogy gyermeke heti egy tanóra keretében etikaoktatásban, vagy hit- és erkölcstanoktatásban kíván-e részt venni.
Amennyiben a szülő nem nyilatkozik, akkor a tanuló automatikusan etikaoktatásban részesül.
Az etika tantárgyat az intézmény pedagógusai, legtöbbször az osztálytanítók és az osztályfőnökök oktatják. A hit- és erkölcstan tantárgyat a bevett egyházak képviselői, a hitoktatók tanítják.

Az intézményvezető az érintett egyházi jogi személy meghatalmazott képviselőjének átadja az egyház által szervezett hit- és erkölcstanoktatásra jelentkezett tanulók adatait. A gyermekek személyes adatait az iskolán és az érintett bevett egyházon és annak belső egyházi jogi személyén kívül további személyek nem ismerhetik meg, azok más személyeknek nem adhatók át, nyilvánosságra nem hozhatók.
Az adatok átadását követően az igazgató egyeztetést folytat a tanulócsoportok kialakításáról azon egyházak képviselőivel, amelyek által szervezett hit- és erkölcstanoktatás iránti igényről a szülők nyilatkoztak, és amelyek a hit-és erkölcstan oktatás megszervezését vállalták.

Tanév közben az iskola nem változtathatja meg az érintett szülők nyilatkozata alapján és az egyházi jogi személy képviselőjével lefolytatott egyeztetés eredményeként a hit- és erkölcstanoktatás vonatkozásában meghatározott csoportbeosztást.
Amennyiben a szülő a következő tanévre vonatkozóan az etika/hit-és erkölcstan tantárgyra vonatkozó választását módosítani kívánja, az erre vonatkozó szándékát minden tanév május 20-ig írásban közli az igazgatóval és az érintett egyházi jogi személy képviselőjével.